Arrels

El projecte Rossinyol troba les seves arrels a Israel a mitjans dels anys setanta. Un grup d’estudiants de l’ Institut de Ciència Weizmann va posar en marxa aquest programa dirigit a nens i nenes d’entorns necessitats anomenat “Perach project”, i es porta a terme amb alumnat universitari que actuaven com els seus mentors.

Avui en dia, aproximadament el 15% de tot l’alumnat dels instituts d’Israel d’educació superior, i desenes de milers de nens amb necessitats, estan participant en el projecte cada any.

Perach s’ha convertit en una font d’inspiració i suport pràctic a les organitzacions similars, que treballen en una vintena de països de tot el món.

En la mateixa línia, a la dècada dels noranta, la Universitat de Malmö (Suècia) va adaptar el projecte a les característiques de la ciutat. Un 52% de la població és d’origen estranger i es plantegen problemes d’integració, desigualtat i exclusió. El programa Näktergalen (“Rossinyol” és Nightingale en anglès) es va implantar en aquesta ciutat el 1998 amb la voluntat d’establir relació i diàleg entre estudiants de la Universitat i alumnat de primària, majoritàriament immigrants. El rossinyol és la mascota de Malmö i simbolitza “un ocell petit que canta meravellosament quan se sent segur”.

El programa Nightingale es basa en la idea de “benefici mutu”, tant per al nen o la nena, com l’alumnat universitari que realitza la mentoría i exerceix com a model positiu, establint una relació personal amb els nens i nenes.

Des que el programa va començar, més de 2.500 persones han participat, i nens i nenes que havien participat,  ara són actius com a mentors i mentores mentre estudien a la Universitat de Malmö. El projecte s’ha expandit a nivell nacional i internacional a més de 20 llocs.

En aquest moment, participen en el projecte Europeu Nightingale universitats i escoles de tota Europa. Els socis Europeus s’ han unit a la Xarxa de Mentors Nightingale. El model Nightingale també s’ha  desenvolupat en altres grups socials destinataris: Nightingale Joventut, Nightingale Superior i Nightingale Emprenedoria, etc.

La xarxa de mentors Nightingale agrupa les Universitats i organitzacions de diferent països, que es reuneix un cop l’any.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s